![]() تبر آهنی متعلق به 12 قرن قبل از میلاد |
![]() |
![]() کورههای فرار |
آهن: Fe Ferrum
خواص فیزیکی و شیمیایی
· عدد اتمی: 26
· جرم اتمی: 55.845 amu
· نقطه ذوب: 1535.0 °C (1808.15 K, 2795.0 °F)
· نقطه جوش: 2750.0 °C (3023.15 K, 4982.0 °F)
· شعاع اتمی: 140 (156)
· رنگ: فلزی درخشان با ته مایه خاکستری
· حالت استاندارد: جامد (فرومغناطیس)
· نام گروه: فلز انتقالی
· انرژی یونیزاسیون: 762.5 kJ/mol
· الکترونگاتیوی: 1.83 «
· حالت اکسیداسیون: 2,3,4,6
· دانسیته: 7.86 g/cm3
· گرمای تبخیر: 349.6 kJ/mol
· گرمای ویژه: 440 J/«kg*K)
کاربرد آهن از تمامی فلزات بیشتر است و 95 درصد فلزات
تولید شده در سراسر جهان را تشکیل میدهد. قیمت ارزان و مقاومت
بالای ترکیب آن
استفاده از آنرا بخصوص در اتومبیلها ، بدنه کشتیهای بزرگ و
ساختمانها اجتناب
ناپذیر میکند.
فولاد
معروفترین
آلیاژ آهن است و تعدادی از گونههای آهن به شرح زیر میباشد:
آهن خام که دارای 5%-4% کربن و مقادیر متفاوتی ناخالصی از قبیل گوگرد ، سیلیکون و فسفر است و اهمیت آن فقط به این علت است که در مرحله میانی مسیر سنگ آهن تا چدن و فولاد قرار دارد.
چدن ، شامل 5/3%-2% کربن و مقدار کمی منگنز میباشد. ناخالصیهای موجود در آهن خام مثل گوگرد و فسفر که خصوصیات آنرا تحت تاثیر منفی قرار میدهد، در چدن تا حد قابل قبولی کاهش مییابند. نقطه ذوب چدن بین k 1470-1420 میباشد که از هر دو ترکیب اصلی آن کمتر است و آنرا به اولین محصول ذوب شده پس از گرم شدن همزمان کربن و آهن تبدیل میکند. چدن بسیار محکم ، سخت و شکننده میباشد. چدن مورد استفاده حتی چدن گرمای سفید موجب شکستن اجسام میشود.
فولاد کربن شامل 5/1% - 5/0% کربن و مقادیر کم منگنز ، گوگرد ، فسفر و سیلیکون است.
آهن ورزیده ( آهن نرم) دارای کمتر از 5/0% کربن میباشد و محصولی محکم و چکشخوار است، اما به اندازه آهن خام گدازپذیر نیست. حاوی مقادیر بسیار کمی کربن است ( چند دهم درصد). اگر یک لبه آن تیز شود، بهسرعت تیزی خود را از دست میدهد.
فولادهای آلیاژ حاوی مقادیر متفاوتی کربن بعلاوه فلزات دیگر مانند کروم ، وانادیم ، مولیبدن ، نیکل ، تنگستن و ... میباشد.
اکسیدهای آهن برای ساخت ذخیره مغناطیسی در کامپیوتر مورد استفاده قرار میگیرند. آنها اغلب با ترکیبات دیگری مخلوط شده و خصوصیات مغناطیسی خود را بصورت محلول هم حفظ میکنند.
معمولترین حالات اکسیداسیون آهن عبارتند از:
حالت فروس Fe2+
حالت فریک Fe3+
حالت فریل Fe4+ که با تعدادی آنزیم ( مثلا" پیروکسیدازها ) پایدار شده است.
آهن ( VI) هم معروف است (اگرچه کمیاب میباشد). درصورتیکه به شکل فرات پتاسیم باشد، ( K2FeO ) یک اکسید کننده انتخابی برای الکلهای نوع اول میباشد. این ماده جامد فقط در شرائط خلاء و ارغوانی تیره پایدار است، هم به صورت محلول سوزآور و هم بصورت یک ماده جامد.
کاربید آهن Fe3C به نام سمنتیت معروف است.
مصرف بیش از حد آهن خوراکی ایجاد مسمومیت میکند، چون مقدار زیاد آهن فروس با پروکسیدهای بدن واکنش کرده ، تولید بنیانهای آزاد میکند. وقتی مقدار آهن در بدن طبیعی است، مکانیسمهای ضد اکسیداسیون خود بدن قادر به. اگر مقدار آهن بیش از نرمال باشد، مقادیر غیرقابل کنترل بنیانهای آزاد بوجود میآید. کنترل این فرآیند میباشد
مقدار کشنده آهن برای یک کودک 2 ساله تقریبا" 3 گرم بوده و یک گرم آن مسمومیت جدی در پی خواهد داشت. گزارشهایی مبنی بر مسمومیت کودکان در اثر مصرف 10 تا 50 عدد قرص سولفات آهن در کوتاه مدت وجود دارد.مصرف بیش از حد آهن بر اثر خوردن غیر عمدی داروها عامل جدی مرگ و میر در کودکان است. افزایش غیرقابل کنترل آهن در بدن ، موجب بروز بیماری به نام hemochromatosis میگردد. آهن اضافی در کبد جمع شده ، موجب بیماری آهن زدگی siderosis و آسیبهای عضوی میشود. به همین دلیل افرادیکه کمبود آهن ندارند، نباید مکملهای آهن مصرف کنند.
محلولیت
املاح محلول فرو : استات ، سولفات آمونیوم ، برومور ، کلرور ، یدور ، نیترات ، سولفات ، تیو سیانات ، تیو سولفات ،
املاح نامحلول فرو : کربنات ، فری سیانور ، فلئورو اگزالات ، فسفات ، سولفور ، سولفیت ، هیدروکسید ، اکسید ،
املاح فرو احیا کننده های قوی می باشند.
املاح محلول فریک : آمونیوم سولفات ، برومور ، کلرور ، بیکربنات ، نیترات ، اگزالات ، سولفات ، تیو سیانات
املاح نامحلول فریک : فرو سیانور ، هیدروکسید ، فسفات ، سولفور ، فلئورور ،
وجود اکسیژن محلول در آب در مجاورت هوا باعث تبدیل یون فرو به فریک می شود.
اثر اسید نیتریک بر روی آهن بسته به غلظت و درجه حرارت است. اسید نیتریک رقیق نیز ممکن است بدون تولید گاز اثر کرده و با تشکیل یونهای فرو و آمونیوم همراه باشد. اسید نیتریک سرد و غلیظ آهن را مقاوم و بی اثر می کند در حالیکه اسید نیتریک سرد و رقیق با آهن ترکیب نمی شود. آهن در اسید کلریدریک نیز حل می شود. آهن در اسید سولفوریک رقیق حل می شود ولی در اسید سولفوریک سرد و غلیظ حل نمی شود و در اسید سولفوریک گرم و غلیظ حل می شود.